Gadgets / Reviews, Lifestyle — April 26, 2013 at 2:16 pm

Cookoo Watch Review + iPhone app

by
Aangezien het magazine Bright wel erg enthousiast was over de Cookoo Watch besloot ik, als een toch wel een beetje een gadget freak (I admit), er eentje aan te schaffen. De Cookoo Watch is redelijk betaalbaar (130 euro) en als de “early adapter” problemen niet te overkomen zijn dan is het altijd nog een mooi “gewoon” horloge. Toch hoop je natuurlijk dat het horloge alles doet wat je in het filmpje ziet…. Helaas was dat voor mij niet helemaal het geval en had ik de nodige “opstart” problemen. Vandaar deze review…

De Cookoo Watch is voortgekomen uit een Kickstarter project. Nadat men het dubbele bedrag had ingezameld kwam het horloge daadwerkelijk op de markt. Ik had het project gemist en kocht het horloge naar aanleiding van een artikel in Bright Magazine. Ze waren erg positief, zelfs zo positief dat ze besloten om het horloge via hun eigen webstore aan te bieden. Tot op heden begrijp ik de positieve reacties niet helemaal. Wellicht dat ik echt gewoon een brak exemplaar heb ontvangen maar onderstaand kun je mijn bevindingen lezen in een speciale Cookoo Watch review.

Het aankopen van de Cookoo Watch

Het aankoopproces is tegenwoordig best belangrijk. Zelf koop ik 90 tot 95 procent van mijn spullen via het internet en ik besloot dan ook om het horloge bij Cookoo zelf te bestellen (webshop). De laatste tijd koop ik ook veel in het buitenland, de dollar is best gunstig en soms is het verzenden vanuit het buitenland relatief goedkoop (omdat NL webshops vaak belachelijke tarieven hanteren). Het nadeel is het lange wachten en de pakketjes die bij de buren worden bezorgd terwijl je niet thuis bent. Op het moment dat je je pakketje dan wilt ophalen zijn je buren nergens te vinden en jij wilt gewoon zo snel mogelijk je “unboxing experience”. Mijn pakketje werd, nadat ik uiteraard niet thuis was, ergens bij een supermarkt gedropt. Helaas zag ik op het afhaalpapiertje dat er nog allemaal kosten voor het inklaren bijkwamen. Ook moest ik belasting betalen. Stiekem had ik gehoopt dat dit niet nodig was maar ze verzenden met DHL en geven netjes de customs value aan. Beetje jammer. Mocht je besluiten om het horloge toch aan te schaffen (wat ik me bijna niet kan voorstellen als je dit volledig uitleest) dan is het verstandiger om deze toch maar ergens in Nederland te kopen.

Cookoo Watch verpakking Review

Cookoo Watch verpakking Review

Verpakking van de Cookoo Watch

Voor de verpakking verdient men een dikke big up. Dan heb ik het niet over de doos waarin het product werd verzonden (die was overigens prima) maar over de winkelverpakking. De Cookoo Watch is namelijk heel origineel in een kunstof vogelhuisje verpakt. Deze kun je ook echt als vogelhuisje gebruiken. Erg grappig en in zekere zin ook milieu bewust.

Uiterlijk & Afwerking

Het horloge ziet er goed uit (gelet op het design), daar valt niet zo heel veel op aan te merken. Echter, je merkt wel dat het kwalitatief allemaal een matige afwerking heeft. Zo voelt de grote draaiknop op de zijkant een beetje goedkoop aan. De geborstelde aluminium rand rond de wijzerplaat ziet er dun en kwetsbaar uit en de wijzerplaat zelf is ook niet zo netjes afgewerkt. Als je goed kijkt dan zie je in het midden van de wijzerplaat een zeer slordig aflopend randje op de plek waar het display overgaat in een transparant rondje waarop de wijzers zijn bevestigd. Het lijkt net een aangetast verfrandje. Als je slechte ogen hebt zul je het waarschijnlijk niet zien maar als je een beetje een horloge liefhebber bent met goede ogen dan let je gewoon op dit soort details. Dit had stukken beter gekund.

Werking Cookoo Watch

Over de werking kan ik een heel lang verhaal schrijven over maar laat ik beginnen met het feit dat ik het horloge een stuk of 10 keer heb getracht te resetten omdat hij niet naar behoren functioneerde. Omdat ik het batterijdekseltje meerdere malen moest verwijderen, brak de dunne rubberen o-ring vrij snel af. Weg waterdichtheid. Daarnaast heb ik minimaal een stuk of 100 pogingen gedaan om het horloge goed aan de praat te krijgen maar niks leek echt te werken. Soms doet hij wat je wilt en dan is het best leuk om er een beetje mee te spelen, maar in de meeste gevallen doet hij dat niet. En dat is vervelend. Zelfs zo vervelend dat je het na twee of drie dagen helemaal zat bent. Ik kreeg om de haverklap een agenda melding terwijl er helemaal geen agenda melding was (en geloof me, daar word je echt gek van), de ene keer speelde de iPod af als ik een ander commando gebruikte (iPhone zoeken of pin droppen) en de check-ins zijn zo willekeurig dat je maar beter uitkijkt waar je inchecked (helemaal in dichtbevolkte gebieden) anders gaan je vrienden vreemde dingen van je denken. Die mensen werden overigens ook gek van al mijn check-ins. Bij een nieuw horloge demonstreer je het natuurlijk maar al te graag maar als je check-ins niet lijken te werken dan blijf je klikken en check je dus een stuk of 6 keer opnieuw in met alle meldingen van dien.

CookooWatch-iPhone

CookooWatch-iPhone

Een andere groot probleem was de bluetooth verbinding. Deze leek gewoon niet stabiel te krijgen, wat ik ook deed en met welke app versie ook. Sterker nog, bij de laatste app versie (van eind april 2013) en mijn nieuwe iPhone 5 lijkt de verbinding helemaal niet meer te werken. Alle icoontjes blijven knipperen en ik krijg om de zoveel seconden een bevestigende piep. De connectie lijkt dan in orde (het bluetooth icoontje op de iPhone licht op) maar er is helemaal geen werkende connectie en de Cookoo Watch blijft lekker door “Cookooen”. Heel irritant.

Uiteraard zijn er momenten geweest waarop de Cookoo Watch het goed deed. Maar na een tijdje begon hij toch weer muziek af te spelen als ik een foto wou maken, kreeg ik de melding dat ik te ver van mijn iPhone verwijderd was terwijl hij in mijn boekzak zat en kwamen er continu agenda meldingen door die helemaal niet nodig waren. Het meeste vervelende is natuurlijk dat het ding niet doet wat je wilt als je het even wilt demonstreren aan een geïnteresseerde. Je kent het gevoel misschien wel. Alsof je een Cookoo Watch vertegenwoordiger bent haal je het horloge tevoorschijn om even een snelle demonstratie te geven aan een potentiële klant. Je bent een beetje zenuwachtig want je weet dat het demo model nog niet helemaal goed werkt. En, alsof het zo moest zijn krijg je hem niet aan de praat. Wat je ook doet, het horloge doet wat hij wilt. Je bent weer een klant verloren…

App van Cookoo Watch

De gratis app van Cookoo Watch ziet er prima uit.

De gratis app ziet er overigens prima uit. De userinterface kan ietsje beter maar lijkt wel al sterk verbeterd te zijn met de laatste versie. Wel lijkt het of de app de onnodige meldingen veroorzaakt. In de laatste versie kun je namelijk je notificaties zien. Deze geeft op dit moment 58 meldingen in het afgelopen uur aan. Dat is bijna iedere minuut een melding. Uiteraard heb ik niet zo’n volle agenda en klopt er dus iets niet.

Conclusie

Je weet bij dit soort dingen altijd wel dat je wat kleine bugs kunt verwachten maar stiekem hoop je toch op iets wat voor minimaal 90 tot 95 procent goed werkt. Helaas was dit bij mij eerder andersom. Ik had gewoon teveel problemen met het horloge. Kortom: Het is een geweldig horloge als je van horloge’s houdt die een eigen leven hebben. Als je iets zoekt wat je leven makkelijker maakt dan kun je beter uit de buurt blijven van dit ding.

Voor en nadelen

Voordelen: Uiterlijk, Robuust, Waterdicht, Simpel, Werkt ook zonder Smart functies.

Nadelen: Log, Sileconen trekt stof aan, Functies werken niet, Matige afwerking.

Aantal sterren

1 / 5 stars      

Meer reviews: Laptop, The Gadgeteer, NY Times (incl. andere smart watches)

One Comment

  1. Heb zelf ook veel problemen met dit horloge. Zat te twijfelen om hem te kopen maar nadat ik dit heb gezien liever niet. Tnx!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Controlevraag *