Eten & drinken — April 13, 2013 at 3:49 pm

Kurkuma

by
Toen ik net begon met het vermijden van verwerkt voedsel en dus begon met mijn zoektocht naar alternatieven bleek de supermarkt een ware ramp. Je gaat steeds meer op zoek naar nicheproducten in een vervuild landschap en soms staar je eindeloos naar de verpakkingen om vervolgens toch maar niet het risico te nemen wanneer je gistextractenplantaardige gehydrogeneerde oliën (transvetten), samengestelde eiwittengelatinemaïsolieën of andere vreemde omschrijvingen leest.

Veel mensen vragen me ook of het eten van (gezondere) alternatieven niet duur(der) is. Ik denk persoonlijk dat je het zo gek kunt maken als je zelf wilt. Het grappige is echter dat er ook genoeg onbewerkte producten zijn die hartstikke goedkoop zijn. Nu had ik graag een hele opsomming gemaakt met mijn motivatie per product maar omdat één product toch wel wat meer aandacht verdient doe ik dat nog even niet (iemand anders gelukkig wel). Het viel me namelijk op dat Kurkuma, een specerij die wellicht niet iedereen in zijn/ haar keukenkastje heeft staan, een aantal bijzondere eigenschappen heeft. Althans, als we de hiernavolgende bronnen mogen geloven….

Je kent ze wel..

Je kent ze wel..

Kurkuma (E 100), geelwortel, koenjit of hoe je het ook wilt noemen is een geel poeder en wordt in veel Indiase (curry) gerechten gebruikt. Het heeft een duidelijk herkenbare, beetje bittere smaak. Het poeder verkrijgt men door de wortels van de kunyit plant, welke familie is van de gemberplant, te vermalen. In de Zuid-Oostaziatische keuken gebruikt men het poeder ook om gerechten kleur te geven. Zo kookt men het mee met de rijst om deze geel te kleuren of voegt men het toe aan de mosterd. Tegenwoordig wordt het poeder gezien als powerfood / superfood en gebruikt men het om toe te voegen aan RAW shakes.

Aangezien Kurkuma ontstekingsremmende/ pijnstillende stoffen bevat wordt het ook voor medische doeleinden gebruikt. In India als ontstekkingsremmer bij schaafwonden en in bijna geheel Azië vanwege het immuun versterkende effect en als medicijn tegen diverse andere zaken. Onderzoek heeft aangetoond dat Curcimine, een van de stoffen in Kurkuma, waarschijnlijk een metastaseremmend effect heeft. Dit wil zeggen dat het kan helpen om kwaadaardige tumorgroei tegen te gaan. Ook lijkt het dat de sterke antioxidanten helpen bij ouderdomsverschijnselen, zoals de ziekte van Alzheimer. Echter, een Zuid-Afrikaans onderzoeker genaamd Sheril Daniel toonde aan dat de metaalbindende eigenschappen van curicime daar waarschijnlijk voor zorgen: “Hij constateerde bij ratten dat curcumine de hersens beschermt tegen beschadiging door cyanide, lood en cadmium. De stof bindt zich aan deze giftige verbindingen voordat die schade kunnen toebrengen in de hersenen. Daniel denkt dat door het veelvuldige gebruik van koenjit in Indiase gerechten Alzheimer in India nauwelijks voorkomt.” (Bron)

Een andere traditionele toepassing van Kurkuma.

Een andere traditionele toepassing van Kurkuma.

Aangezien er veel onderzoeken naar Kurkuma lopen (en zijn gedaan) komen we steeds meer te weten. We weten inmiddels dat de werkzamen stoffen beter worden opgenomen in de combinatie met (zwarte) peper, we weten dat Kurkuma in combinatie met medicijnen problemen kan opleveren (wat het geval is met meerdere natuurproducten) en we hebben het vermoeden dat Kurkuma bloedverdikkend werkt. Echter, er is is tot op heden nog net niet voldoende bewijs voor de kanker bestrijdende hypothese. En dat is logisch. Het (huis, tuin en) keukenkruid is namelijk niet te patenteren (uiteraard is er een tevergeefse poging gedaan) en dat is natuurlijk niet lucratief voor de farmaceutische industrie.

En voordat je het AH potje Kurkuma begint te plunderen een gouden tip: Eet gewoon eens wat vaker een gele curry.

2 Comments

  1. Het klinkt wel goed moet ik zeggen. Is het ook een beetje te eten of is het alleen maar gezond? 😉

  2. Het is fingerlicking lekker, als bijgerecht bij oosters eten, maar idd beetje bitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Controlevraag *