Boeken, Inspiratie — July 14, 2013 at 6:29 pm

Oogklepdenken

by
Oogklepdenken Cover

Oogklepdenken

5 machines doen er 5 minuten over om 5 laptops te maken. Hoeveel minuten doen 100 machines er over om 100 laptops te maken? Je innerlijke idioot had in een fractie van een seconde een fout antwoord klaar. Het juiste antwoord is 5 minuten. Iedereen betrapt zichzelf er wel eens op. Je oordeelt, je schat in, je gelooft, je overtuigd en je vult aan. Maar klopt hetgeen wat je denkt en/of zegt wel allemaal? Oogklepdenken gaat op zoek naar de valkuilen in ons denken en ontmaskert de idioot in ieder van ons. Het boek is interessant voor marketeers, mensen die geïnteresseerd zijn in psychologie en voor liefhebbers van de wetenschappelijke aanpak. Maar om eerlijk te zijn denk ik dat iedereen dit boek wel kan gebruiken. Zeker de mensen die geloven in “The secret” en mensen die alles wat ze in het nieuws zien voor waar aannemen. Mensen die niet tegen zelfreflectie kunnen en gelovigen kunnen het boek beter niet lezen. 

Oogklepdenken gaat in grote lijnen over de beperkingen van ons eigen denken. Het boek dwingt ons om een beter onderscheid te maken tussen onzin en de waarheid. Helaas blijkt dit soms lastiger dan we aanvankelijk denken. Onze hersenen zijn namelijk zo geëvolueerd dat we als het ware snel schakelen en onze eigen waarheid creëren. Zo geloven we vaak gewoon wat we willen geloven en denken we dat we objectief oordelen als we iemand promoveren of zelfs ontslaan. Dit snelle denken heeft waarschijnlijk te maken met ons overlevingsmechanisme. Je moet er natuurlijk niet aan denken dat je, wanneer je je in een levensbedreigende situatie bevind, ineens alle mogelijke opties afgaat om een zorgvuldige beslissing te nemen. Nee, je smeert hem natuurlijk zo snel mogelijk, weg van het gevaar. Helaas zorgt dit er ook voor dat we een stuk minder rationeel denken in alledaagse situaties. Buiten het feit dat we hierdoor soms “verkeerde” beslissingen maken of “verkeerde” conclusies trekken zijn er ook tal van bedrijven/ media die hier gretig gebruik van maken.

Oogklepdenken brengt je op een eenvoudige manier de basis van statistiek en wetenschappelijk onderzoek bij. Het dwingt je om zelf ook eens wat vaker uit te gaan van een nulhypothese om deze vervolgens (uitvoerig) te onderzoeken. Je leert over type 1 en type 2 fouten, statistische significantie, cargo cult-wetenschap het halo-effect en meer. Het zal zonde zijn om allemaal zaken uit het boek aan te halen omdat ik daarmee je leesavontuur verpest maar het boek brengt veel praktische voorbeelden, leuke verhalen en grappige feiten uit tal van onderzoeken die de schrijver, Ruben Merch, aanhaalt.

Ik weet eigenlijk niet meer zo goed hoe ik bij het boek ben gekomen maar volgens mij was dit naar aanleiding van een TV-interview met Ruben. In ieder geval ben ik blij dat ik het boek heb gelezen. Persoonlijk vind ik het echt een aanvulling voor in mijn boekenkast en ik kan het boek dan ook aan iedereen aanraden. Oogklepdenken is scherp geschreven en Ruben komt af en toe redelijk fel uit de hoek. Toch weet ik zeker dat je hem een zeer sympathieke gast zult vinden. Gewoon lezen dus.

4.5 / 5 stars      

3 Comments

  1. OK. Voor op de stapel erbij. Eens kijken of íe als e-pub beschikbaar is.

  2. Inderdaad erg tof boek! Bedankt 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Controlevraag *