Eten & drinken, Gadgets / Reviews — June 21, 2013 at 5:50 am

Philips 800W HR2096/00 Blender review

by
Jaren geleden kocht ik via een goede vriend een Philips Cucina blender. Deze was het geld meer dan waard want pas na 15 jaar trouwe dienst gaf hij de moed op. Waarschijnlijk omdat mijn enthousiaste RAW food aanvallen hem de laatste maanden geen goed deden. Dit was dan ook de reden dat ik op zoek ging naar een wat zwaarder model zonder meer dan ongeveer 100 euro uit te geven. Daarnaast ging mijn voorkeur uit naar een grotere (glazen) kan. Ik kwam wederom uit bij een Philips. De meest logische keuze leek mij het 800 watt model uit de advance collection. In dit geval de HR2096/00 (ik heb het ook niet bedacht).
Philips 800W HR2096/00

De blender, compleet met spatel.

Een goede blender voor de hardcore smoothie / RAW drankjes enthousiast is solide, heeft een grote kan met ruime vulopening en genoeg kracht om harde groentes te vermalen en het liefst een hoog toerental. Pulse standen voor ijsblokjes en dat soort zaken zijn niet zo relevant. Wel is het belangrijk dat de blender zijn werk goed doet en dus de groentes goed kan vermalen zonder dat er grote stukken achterblijven. Dit laatste lijkt heel logisch voor een blender maar dat is het helaas niet. De betere (niet consumenten) blenders van bijvoorbeeld Blendtec (je kent ze wel) of Vitamix zijn dan ook niet voor niks een paar honderd euro duurder dan een consumenten blender…

Het aankopen van de blender

Uiteraard heb ik eerst even het internet moeten raadplegen alvorens mijn werkelijke zoektocht begon. Je bent Nederlander of niet. Ik had op korte termijn een vervanger nodig en omdat de prijzen niet zover uiteen liepen besloot ik om de lokale winkels te bezoeken. De MediaMarkt had niet veel bijzonders in huis maar de Scheer en Foppen (vraag me niet waar ik daar deed) had de Philips 800 w blender staan die ik eerder online had gezien. De reviews waren allemaal vrij positief dus ik besloot het er op te wagen. Philips had op dat moment een Cashback actie waarmee je na afloop nog iets van 20 euro terug kon claimen. Ik neem aan dat ik dat ook terug gehad heb, dus de blender koste op het moment van aanschaf (dec 2012) ongeveer 80 euro in de winkel. Op dit moment kun je dit model voor ongeveer dezelfde prijs online kopen. Dat is overigens zeker aan te raden als je geen tijd hebt om een winkel te bezoeken want met de goede (directe) service van Philips heeft een ouderwetse winkel weinig toegevoegde waarde.

Verpakking van de blender

Over de verpakking valt niet veel te zeggen. Dit was gewoon een stevige kartonnen doos met een idem inlay, het lijkt me dan ook geen probleem om dit product via het web te bestellen.

Uiterlijk en afwerking

Qua uiterlijk is de blender een aanwinst in de keuken. Niet teveel poeha, gewoon strak vormgegeven met drie kleine voorgeprogrammeerde knoppen en één grote draaiknop op de voorzijde. Het basisstation t is rondom afgewerkt met een soort geborsteld aluminium en staat, mede dankzij de zuignappen, als een huis. De bedieningsknoppen lichten oranje op en de traploos instelbare knop op de voorzijde wordt helderder bij een hogere stand. De grote glazen kan (2 liter) is a-symetrich vormgegeven, dit zal als voordeel moeten hebben dat de ingrediënten beter vermaald kunnen worden. Glazen kannen hebben over het algemeen het voordeel dat ze beter schoon te houden zijn, dat ze een stuk minder krassen, geen nare geuren afgeven en de drank beter koel houden. Ook zijn ze doorgaans iets beter bestendigd tegen hitte. Binnenin de kan zitten 6 messen, Philips noemt dit het Problend mes. Een nogal Fancy woord voor een mesje met 6 bladen dus.

Pro Blend Mes Philips Blender

Het “Pro blend” mes.

Werking HR2096/00 blender algemeen

De blender is eenvoudig in gebruik en biedt naast de standaard draaiknop in het midden twee extra opties: Pulsstand (voor smoothies) en een ijsstand. De pulsstand is handig omdat de blender dan eerst rustig aan begint en langzaam met pulsen de boel gaat vermalen. Het voordeel is dat de producten iets beter door elkaar worden gemengd. Grote stukken die doorgaans vast zitten schieten dan net eventjes omhoog zodat ze weer netjes in de messen vallen. De ijsstand heb ik niet geprobeerd en lijkt me een beetje overbodig. Over het algemeen denk ik dat je de grote draaiknop in het midden het meest gebruikt. Je kunt de blender traploos instellen en dat is erg handig omdat je met vaste standen vaak net iets teveel toeren hebt of net iets te weinig.

Alle onderdelen (behalve de hoofdunit – duh) zijn vaatwasmachine bestendig. De kan kun je aan de onderzijde open schroeven. Zo kun je het de bladen uit de kan halen en de boel goed afspoelen en/of in de vaatwasser plaatsen. Dat laatste is uiteraard niet handig voor de enthousiaste blenders of mensen met een kleine, altijd te volle, vaatwasser. Dezen willen natuurlijk de kan afspoelen en direct terug plaatsen omdat ze de hele dag door blenden. Dat doe ik zelf ook en juist dat leverde al snel problemen op.

Mijn ervaringen

Direct na de aanschaf besloot ik om een groenten / fruit drankje te maken. Ik gooide alles in de blender en zette deze voor een minuutje aan. Alles ging prima, de blender deed zijn werk en het resultaat was ongeveer gelijk aan mijn eerdere blender. Toen ik na een paar minuten een tweede glas wou inschenken bleek tot mijn verbazing dat de kan voor de helft was leeggelopen. De kan heeft een afneembaar mes en blijkbaar had ik deze niet goed aangedraaid. Het viel me op dat de onderkant van de kan überhaupt niet zo goed vast te zetten was. Er is geen duidelijk klik systeem en ook later bleek dit een probleem te zijn bij het herhaaldelijk in en uit draaien van de kan op het basisstation. Als je niet oplet draai je de kan los en loopt de hele boel over je basisstation en aanrecht. Dit had een stuk beter gekund en persoonlijk vond ik het erg frustrerend.

Later merkte ik dat de blender af en toe moeite had met grote stukken groente. Zelfs na meerdere minuten op volle toeren, pulse stand en wat geroer zaten er af en toe onvermalen stukjes wortel in mijn shakes. Dit heeft niet zozeer met het vermogen te maken, het is de vormgeving van de kan. De onderzijde van de kan is net iets te breed, hierdoor krijgen grote stukken groente de kans om net aan de messen te ontsnappen.

Philips 800W HR2096/00

Het toerental is traploos instelbaar.

De blender is beveiligd met een soort omval/ afname schakelaar. Als je de blender onverhoopt omstoot (dan moet je wel flink je best doen want hij zit goed vast) dan stopt hij bij een bepaalde hoek. Handig. Als je de blender tijdens het blenden van het basisstation afhaalt dan stop hij direct. Ook handig. Iets minder handig is de manier waarop ze dit hebben bedacht. De hoofdunit heeft een klein schakelaartje op de bodem. Dit schakelaartje wordt onder druk van de kan ingedrukt en zorgt er zo voor dat er verbinding wordt gemaakt. Helaas zit dit schakelaartje op de bodem van de plaat en niet in de zijkant. Waar men duidelijk heeft nagedacht over eventueel vocht aan de onderkant van de kan en op de basisunit (er zit een uitsparing aan de achterzijde zodat dit vrij kan weglopen) heeft men niet echt nagedacht over de plaatsing van de veiligheidschakelaar. Als deze namelijk aan de zijkant had gezeten dan was de kans op vochtophopingen nihil. Plaats je deze direct op de bodem, dan is het overduidelijk dat de zwaartekracht haar werk doet. Eventueel vocht blijft liggen op de bodemplaat en trekt lekker in het schakelaartje. Niet erg handig dus. Sterker nog, het is nogal dom en mijns inziens gewoon een flinke ontwerpfout.

Het was dan ook deze ontwerpfout in combinatie met het vocht wat af en toe ontsnapte die ervoor zorgde dat de blender na twee a drie weken steeds slechter ging functioneren. Aan het begin wat gesputter, later helemaal geen reactie meer en toen, met veel moeite, af en toe een blendje. Na contact met Philips werd mij gemeld dat de blender kosteloos wordt vervangen. De hele zaak werd netjes opgepakt door de goede customer service (zie onderstaande mail) maar tot op heden heb ik nog geen nieuwe blender mogen ontvangen omdat dit model pas halverwege juni weer leverbaar zal zijn. Ik hoop dat dit komt omdat ze verbeteringen aan het product aanbrengen….

Wat me verder opviel was dat de motor een zeer vervelende industriële geur afgaf. Het lijkt een beetje op de geur van versnellingsbak olie. Op zich is er wel mee te leven maar het gaf mij af en toe het gevoel dat de blender het werk niet helemaal goed aan kon.

Conclusie

De keren dat de blender  functioneerde was ik redelijk tevreden. Je moet natuurlijk beseffen dat je een huis, tuin en keuken apparaat koopt waarvan het toerental niet eens bekend is. Philips heeft het over “variabel“, ik persoonlijk zeg laag. De blender is dan ook prima geschikt voor huishoudens waar ze sporadisch eens een smoothie maken en soms net even wat meer kracht nodig hebben. Voor dagelijks gebruik in combinatie met raw food vind ik de blender persoonlijk ongeschikt. Verder is de plaatsing van de veiligheidsschakelaar een doorn in het oog en de hoofdreden om de blender weg te doen. Als ik de vervangende blender binnen heb, en Philips heeft geen technische wijzigingen aan het model doorgevoerd, dan gaat deze dan ook weer via Marktplaats de deur uit.

Voor en nadelen

Voordelen: Uiterlijk, Robuust, Pulsestand, Grote glazen kan, Afneembaar mes onderzijde kan.

Nadelen: Ontwerpfout beveiliging, Kan niet conisch genoeg, Afneembaar mes lekt snel, Geur.

Aantal sterren

2.5 / 5 stars      

Meer reviews (waarschijnlijk van mensen die de blender kort in gebruik hebben gehad, als je verder leest dan zie je toch wel wat soortgelijke verhalen):

Ala Test, Bol.com, Philips website

===================================

Reactie Philips N.A.L.V. klacht (april 2013)

Geachte heer/mevrouw,

Onlangs heeft u contact gehad met onze klantenservice over uw blender. Ik begreep dat deze niet meer werkte. Dat is erg vervelend om te horen. We hebben navraag voor u gedaanom uw apparaat om te ruilen, maar helaas is uw blender op dit moment niet op voorraad. De blender is half juni weer beschikbaar. Wij kunnen hem dan naar u opsturen. Indien u liever niet zo lang wilt wachten, kunnen we u het aankoopbedrag crediteren. Daarvoor ontvang ik graag uw aankoopbewijs, rekeningnummer en tenaamstelling. U kunt reageren op deze email en uw aankoopbewijs toevoegen als bijlage (in de vorm van een foto of scan). Indien u liever tot half juni wacht, dan hoor ik dat ook graag van u. In afwachting op uw antwoord.

Philips staat voor Sense and Simplicity, ik vertrouw erop dat mijn antwoord hieraan heeft voldaan. Mocht u verder nog vragen of opmerkingen hebben, aarzel dan niet om contact met mij of een van mijn collega’s op te nemen onder vermelding van het volgende referentienummer: 50-1258072019. Voor een televisie belt u met ons gespecialiseerde TV-team via 0900 202 08 71 (€ 0,10 p/min) Voor overige vragen belt u 0900 202 11 77 (€ 0,10 p/min). Of via de chat op www.philips.nl/support. Van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 18.00 uur.

Met vriendelijke groet,
XXXX
Philips Benelux

===================================

 

3 Comments

  1. Hi Marc, super waardevol, jouw verhaal. Ben reuze nieuwsgierig naar de afloop: hoe beviel het nagestuurde apparaat?
    Bvd Samantha

  2. Philips heeft besloten de blender te crediteren aangezien er een leveringsprobleem was met dit model. Het duurde wel 6 maanden en ik moest zelf bellen maar het probleem wordt op deze manier opgelost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Controlevraag *