Eten & drinken, Kinderen — August 5, 2013 at 11:50 am

Smurfenijs: Smurf uw kind het ziekenhuis in

by
Vorige week kreeg ik ineens een Whatsappje van mijn uitgever. Zij heeft een zoontje van 6 jaar oud en ze was de nacht ervoor met hem in het ziekenhuis beland. Met netelroos over zijn hele lichaam, oedeem benen en zweetaanvallen.
Een bak smurfenijs met de gevaarlijke blauwe kleurstof E133

Smurfenijs

De kinderarts vroeg haar of haar zoontje misschien Skittles had gegeten en ja, na wat navragen bleek dat hij een flinke hoeveelheid had binnengekregen, die middag ervoor op een kinderfeestje. De arts vertelde dat hij met grote regelmaat (!) kinderen aantrof die sterke allergische reacties op de felblauwe kleurstof met het nummer E133 hebben..

Overigens niet alleen in Skittles aanwezig, maar ook in het o zo populaire Smurfenijs. Recent plaatste het Haarlems Dagblad (voor mij als Haarlemse de lokale krant) er nog een blij stukje over in de krant, dat een ijssalon in Haarlem meldde dat kinderen huilend aan de toonbank staan wanneer het er een keertje niet is.

Voor mij direct reden om even de boeken in te duiken en dan met name het geweldige boekje. Wat zit er in uw eten? van Corinne Gouget. Handig naslagwerkje in de e-nummer jungle.

Ineens waren die hysterisch huilende kinderen in de ijssalon niet zo onwaarschijnlijk meer. E 133 heeft volgens Gouget als risico’s hyperactiviteit, astma, netelroos, slapeloosheid en geldt als kankerverwekkend. Kom jongens, we gaan een lekker ijsje halen!

Alles met mate gaat in de meeste gevallen goed en met teveel googlen kun je jezelf natuurlijk gek van angst maken.. Toch zitten er soms wel wat waardevolle sites bij denk ik: 10 e-nummers om te vermijden (Engels). Ondertussen typ ik in de hitte vlijtig door aan mijn nieuwe boek voor kinderen, dit komt in januari uit.

Afbeeldingen: Hoe Smurfenijs wordt gemaakt in de Nederlandse ijssalon. De Chemische kleurstof (E133) is in veel Europese landen verboden.

4 Comments

  1. Even lekker een smurfenijsje eten met je kind? De blauwe kleurstof E133 is in veel landen verboden. Hier zit het nog volop in ons eten.

  2. Even lekker een smurfenijsje eten met je kind? De blauwe kleurstof E133 is in veel landen verboden. Hier zit het nog volop in ons eten.

  3. Even lekker een smurfenijsje eten met je kind? De blauwe kleurstof E133 is in veel landen verboden. Hier zit het nog volop in ons eten.

  4. Even lekker een smurfenijsje eten met je kind? De blauwe kleurstof E133 is in veel landen verboden. Hier zit het nog volop in ons eten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Controlevraag *