Sportdrank, Sportvoeding / Sportdrank — January 10, 2013 at 12:28 am

Yango / Yanga Sportdrank (vloeistof)

by

Enige tijd geleden liep ik na afloop van het sporten langs een kleine Yango (tegenwoordig Yanga) “opstelling”. Een keurig tafeltje met een tapsysteem en een aantal bekertjes met felgekleurde vloeistof (echt drank wil ik het niet noemen). Alhoewel je van grote afstand kon ruiken dat de vloeistof zeer zoet moest zijn wou de fabrikant blijkbaar benadrukken dat dit niet door de suikers kwam. Aangezien aspartaam ook al een tijdje onder vuur ligt bleek de vermelding dat dit er ook niet inzat ook nodig te zijn. Maar waarom ruikt het dan zo zoet? Zelf geeft de fabrikant daar geen antwoord op, ze hopen blijkbaar dat de voorgaande motivatie afdoende is om mensen ervan de weerhouden zich af te vragen waar de mierzoete lucht dan vandaan komt.

Yango/ Yanga zegt zelf het volgende over hun mysterieuze drankje:

YANGO/ YANGA is nieuw en helemaal anders. Want deze gezonde sportdrank tap je gewoon zelf, uit de YANGO machine. Je kunt kiezen uit verfrissende fruitsmaken. En de sterkte bepalen. Uit de YANGO/ YANGA machine tap je sowieso geen calorieën. Want YANGO/ YANGA bevat totaal geen suiker – ook geen aspartaam – en je komt er dus niet van aan. 
Wat er wel in zit is L-carnitine. Dat is goed voor de energieproductie en de vetverbranding. Ook hebben we mineralen en vitaminen B1, B6 en B12 toegevoegd. Die zorgen ervoor dat het vocht snel en goed door het bloed wordt opgenomen. En zo brengt YANGO/YANGA je hele lichaam snel weer terug in balans. 

Het bovenstaande klinkt op zich redelijk. L-carnitine (Klik klik naar onze buren! Zit ook in babyvoeding?) klinkt aannemelijk?, de vitaminen klinken ook prima… maar wat drink je dan verder als je geen calorieën inneemt? In ieder geval is het  grappig dat men een direct verband legt tussen de inname van calorieën en aankomen, in mijn beleving heb je ze in eerste instantie nodig als primaire levensbehoefte. Verder heb ik het vermoeden dat ze het over een caloriearm drankje hebben maar dat terzijde. In ieder geval zijn we geen steek verder gekomen. Wellicht dat de lijst met ingrediënten ons wat meer kan vertellen over de zoete geur, de smaak en het kleurtje. Nu zal je denken dat je als trotse uitvinder van een calorievrije! sportdrank ook wel wil pronken met de zeer calorievrije! specificaties. Maar niets is minder waar. Sterker nog, het is nog vrij lastig om deze lijst te vinden. Zo kun je in de sportschool (in mijn geval Fit For Free) helemaal geen informatie terug vinden en ook op de Yango (tegenwoordig heet het dus Yanga maar de website is nog niet aangepast…) website moet je goed je best doen. Het is een soort onsportieve (snap je) manier van verstoppertje spelen. Maar ik zal je een handje helpen:

1. Open je browser
2. Ga naar http://www.yango.eu/yango/
3. Hoover over het woord aarbei (niet klikken hoor!)
4. Wacht tot de i oplicht en verplaatst de aanwijzer naar de i
5. Tadaa

Als je hier geen zin in hebt dan is dit het resultaat:

Ik heb hem!

YYYYYYA!

Ofwel: Het op het eerste gezicht vrij eenvoudig Yango sportdrankje heeft toch nog een flinke lijst met calorievrije! ingrediënten. Eens kijken wat we kunnen vinden:

– Water
– Citroenzuur (E 330)
– Aroma
– Zoetstoffen: Natriumcyclamaat (E 952), sacharine (E 954), acesulfaam K (E 950)
– Magnesium hydrocarbonaat (ik vraag me of of dit niet Hydroxide moet zijn?)
– Zout
– Fructose
– Kleurstof: E 214
– Xanhtaangom (E415)
– Conserveermiddel: Kaliumsobaar (wauw, apart spul. Laten we er Kaliumsorbaat ( E 202) van maken dan?)
– Emulgator: E 471, niacine (Vitamine B3?)
– Vitamines (blijkbaar kunnen we op de ingrediëntenlijst verwaarlozen welke dit zijn?)
– Bevat SO2? (ow wacht, SO2? ofwel Sulfiet? Toch?

Omdat veel fabrikanten de vervelende eigenschap hebben E nummers en technische namen door elkaar te vermelden ben ik zo vrij geweest om overal het nummer, waar men dit “vergeten”, is even tussen haakjes toe te voegen. In feite bevat deze vloeistof dus (E 330, E952, E954, E950, E214, E415, E202, E471 en nog wat andere ingrediënten). Dat zijn maar liefst 8 E nummers waarvan 7 wat meer aandacht verdienen. Nu zijn er een aantal in te delen in de categorie “ok” zo is citroensap, natuurlijk of chemisch, bijvoobeeld vrij onschuldig. Maar laten we eens kijken naar wat Corinne Couget heeft gevonden en naar wat we verder op internet kunnen vinden. Allereerst hebben we drie rood aangeduide zoetstoffen. Over E 952 schrijft ze dat het 30 a 40 keer zoeter is dan gewone suiker en dat het bij labaratoriumratten kanker in de zaadballen veroorzaakte. Verder is het sinds 1953 in gebruik maar sinds 1970 in de VS! verboden. De rest van de wereld mag er nog wel van genieten. Op naar de volgende; E 954: 300 keer zoeter dan suiker, brengt allergieën met zich mee en is waarschijnlijk kankerverwekkend. Vervolgens E 950: Hier heeft ze een wat langer verhaal over. 200 keer zoeter dan suiker, sinds 1988! door de FDA toegelaten terwijl het niet grondig onderzocht is, zit in veel levensmiddelen, ongunstiger dan aspartaam en uit een Engelse analyse kwam naar voren dat deze stof ook als kankerverwekkend geldt. Ze spreek over longtumoren, toename van cholesterol en leukemie. Wikipedia geeft andere studies aan.

Naast de zoetstoffen vinden we nog wat andere ingredienten als een kleurstof (rood). Dit is voor de aarbei variant dus E 124. Corinne mompelt wat over zeer gevaarlijk chemisch product met wat risico’s als hyperactiviteit, astma, netelroos, slapeloosheid en mogelijk kankerverwekkend. Wikipedia lijkt net zo positief.

Dan E 415, E 202, E 471. De eerste is Xanthaangom, dit wordt gebruikt als verdikkingsmiddel en er zijn tegenstrijdige analyses. E 202 is een veelgebruikt conserveermiddel (kijk maar eens in je koelkast) wat ook in de “rode” categorie valt en E 471 is een veelbesproken nummer onder moslims, joden en veganisten. Corinne geeft aan dat het op de lijst van de FDA staat in afwachting van meer diepgaande studies. Dit in verband met aantasting van de voortplantingsorganen, belammering van groei, vermindering van opname van vetzuren enzovoorts.

Samengevat blijkt het een vrij lastige opgave om achter de ingrediënten te komen en zo te zien heeft de fabrikant daar alle redenen voor. Gelukkig hoeven zwangere vrouwen zich volgens de fabrikant dan weer geen zorgen te maken over L-cartinine (waar staat het op de ingrediëntenlijst trouwens?). Een echte opluchting!

Nu zullen de meningen over sportdranken in het algemeen verdeeld zijn. Echter, je kunt je afvragen wat nu precies het effect zal moeten zijn van alle toevoegingen? Is je interesse in sportdranken inmiddels opgewekt en wil je verder lezen over het nut hiervan?  Dan kun je hier nog meer lezen over sportdranken (pas op! Wetenschappelijke onderbouwingen enzo).

P.s. Tegenwoordig heeft het sportdrankje Yanga. Uiteraard hebben we het over hetzelfde product.

Cheers en sportse,

Marc

 

19 Comments

 1. “Mijn” sportschool biedt Yango sinds kort ook “gratis” aan. Naast de tapmachine staat een houdertje met folders waarin gewag gemaakt wordt van hoe goed en gezond het is; én suikervrij!
  Dat is in mijn situatie van belang, maar ik heb mijn twijfels over de gestelde claims. Was nog best even zoeken om te vinden wat de echte ingrediënten zijn, tot ik op jouw blogpost stuit.
  Fructose zijn fruitsuikers, dus de stelling dat het suikervrij is klopt niet. Toch wel van belang lijkt me.

  Bedankt voor de informatie en ik heb er weer een interessant blog bij…

 2. Beste Marc.
  Wij zijn een klein enthousiast bedrijf dat nog geen twee jaar bestaat waarbij integriteit zeer belangrijk is. Verstoppertje spelen of mensen voor de gek houden, is totaal ons doel niet. Met inachtneming van onze eigen overtuigingen proberen we zo veel mogelijk te doen om aan de behoeftes van de klanten te voldoen. Voor het komende half jaar zijn een aantal veranderingen gepland op basis van de positieve en negatieve feedback die we ontvangen hebben. Ik wil je daarvan op de hoogte stellen omdat ze betrekking hebben op jouw blog.

  De ingrediënten die wij gebruiken zijn totaal geen geheim. Regelmatig sturen wij de voedingsdeclaratie op aan geïnteresseerde sporters die via de website contact met ons zoeken. Daarnaast hebben alle fitnessclubs een pdf van de etiketten waarop ook alle voedingswaarden staan. Deze wordt op verzoek aan leden verstrekt. Je hebt echter terecht kritiek op de vindbaarheid van de ingrediëntenlijst op onze website. Technisch kon dat ook niet goed opgelost worden binnen de huidige vorm. Daarom hebben we er begin van dit jaar voor gekozen om te investeren in een compleet nieuwe site. Deze is nagenoeg af en zal in april gelanceerd worden. Er zal een belangrijk accent liggen op de ingrediënten. Deze zijn ook in de vorm van een pdf te downloaden.

  Hoewel er wetenschappelijk geen bewijs is dat het consumeren van kleurstoffen gevaarlijk is, hebben wij op basis van praktische argumenten en verzoeken van onze klanten besloten nieuwe siroop te laten ontwikkelen. Alle YANGO smaken worden dit jaar vervangen door kleurstofloze varianten. Het aantal E-nummers wordt dan flink gereduceerd.

  Voor het maken van siroop is fruit nodig. Uiteindelijk blijft er daardoor een deel fruitsuiker achter. In de meest gangbare smaak Multivrucht blijft er in 100ml getapte drank slechts 0,02 gram fructose over. Dat is een hoeveelheid waardoor het ook past in een caloriearm of suikervrij dieet. Wij laten ons momenteel juridisch adviseren over de correcte communicatie richting de consument. Hoogstwaarschijnlijk zullen wij onze communicatie gaan aanpassen naar “geen suiker toegevoegd” in plaats van zonder suiker om 100% zuiver te zijn.

  Wij gebruiken alleen stoffen die binnen de Europese Unie toegestaan zijn. Al onze ingrediënten vind je ook terug in de producten van grote voedingsproducenten. Van yoghurt tot frisdrank. Van jam tot chips. Dat de stoffen die wij gebruiken veilig zijn bij normale consumptie, is wetenschappelijk bewezen. Omdat wij eigen keuzes maken, zijn we er ons van bewust dat we nooit aan iedereen zijn wensen kunnen voldoen. Het kiezen voor zoetstoffen in plaats van suiker is daar een voorbeeld van. Op de site van bijvoorbeeld Het Voedingscentrum, De Universiteit van Wageningen (www.food-info.net), Wereld Kanker Onderzoek Fonds en US Food and Drug Administration is voldoende bewijs te vinden dat zoetstoffen zonder gevaar geconsumeerd kunnen worden. Het is onze keuze om die te verkiezen boven dikmakende suikers.

  Wij werken er hard aan om zowel de communicatie als de producten te verbeteren. Wij hebben er geen enkel belang bij een slecht product aan te bieden.

 3. Hoi Arthur,

  Allereerst hartelijk dank voor je bericht. Ik ben blij dat jullie in ieder geval iets aan de samenstelling gaan doen. Daarnaast hoop ik dat de ingrediëntenlijst niet alleen op verzoek wordt getoond maar ook actief bij de machines zelf.

  Ik begrijp dat E stoffen goedgekeurde hulpstoffen zijn. Dat is (naar mijn idee) in feite ook juist het probleem. Door het toelaten van al die hulpstoffen, in inderdaad beperkte hoeveelheden, hebben we ons voedsel de afgelopen jaren behoorlijk aangetast. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat ze (veel) meer dan de toegestane hoeveelheid binnenkrijgen omdat bepaalde stoffen juist in zoveel producten voorkomen. Ook dateren veel onderzoeken naar E stoffen uit de jaren tachtig. In de tussentijd is er veel veranderd qua onderzoeksmethoden en is men E nummers steeds meer gaan gebruiken in alledaags voedsel. Persoonlijk vind ik jouw argument dan ook niet zo sterk. Ik zal liever zien dat jullie een zo puur mogelijk drankje op de markt brengen. Helemaal als je dit aanbiedt in een sportschool. Een plek waar mensen komen om aan hun gezondheid te werken.

  Over de kleine hoeveelheid fructose maak ik me ook niet zo’n zorgen. Vlak voor of na een training is het helemaal niet slecht om dit binnen te krijgen. Ik maak me meer zorgen over de kunstmatige zoetstoffen. Er zijn genoeg onderzoeken die hebben aangetoond dat veel van deze stoffen een vreemd effect hebben op het metabolisme. Ook lijkt het er sterk op dat kunstmatige zoetstoffen het brein ervan weerhouden om zoetigheid met calorie inname te associëren. Het kan dus juist een negatief effect hebben op onze natuurlijke reactie bij het eten en drinken van overig voedsel. Daarnaast weten veel mensen niet dat er voor iedere kunstmatige zoetstof een aanbevolen hoeveelheid is die ze maximaal per KG mogen consumeren (http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/intensieve-zoetstoffen.aspx) Ik durf te wedden dat juist de mensen die met hun gewicht bezig zijn vaak de ADI overschrijden. Maar we weten dan vaak ook niet hoeveel er in ons eten zit.

  Nu weet ik dat we over en weer kunnen schrijven over tal van toevoegingen en iedereen mag hier zijn/haar eigen mening over hebben. Ik zal blij zijn als jullie mensen iets beter informeren en nog eens kijken naar de samenstelling. Het zal fijn zijn als je me even op de hoogte wilt houden over de ontwikkelingen. Ik zal dan een update plaatsen.

  Hebben jullie er overigens wel eens over nagedacht om water, kokoswater en honing te gebruiken? Dit eventueel in combinatie met fruit(concentraat)? Ik neem aan dat jullie weten dat dit een ideaal sportdrankje kan zijn. Je zal kunnen segmenteren door een onderscheid te maken tussen drankjes voor korte inspanningen en duursporten. Eventueel aangevuld met natrium. Als je snel bent kun je Zico nog voor zijn. Jullie hebben de distributie al te pakken…

 4. Volgens mij is de best sportdrank: kraanwater, en dan later thuis goed en gezond eten, niet teveel, niet te weinig. Call me old-fashioned…

 5. Pingback: Yango Sportdrank

 6. bah, kappen met die rotzooi!

 7. Beste Marc, we hebben niet alleen onze naam veranderd maar ook de receptuur van de siroop aangepast. Alle siroop is nu zonder kleurstof. Daarnaast hebben we ook onze communicatie helder gemaakt. Op de nieuwe website http://www.yangasportswater.com kun je alle informatie vinden en de ingredienten downloaden. Met vriendelijke groet, Arthur Huizer

 8. Yango heeft de naam van het drankje inmiddels aangepast naar Yanga…. Ook de site is aangepast. Afhankelijk van welke smaak je selecteert krijg je een ander bericht. Het blijft nog een beetje vaag maar wellicht is dit een begin.

 9. Hoi Arthur, dat is goed om te horen. Ik zal er binnenkort eens naar kijken en het artikel updaten. Bedankt voor het bericht!

 10. Onlangs heb ik dit ook bekend gemaakt bij mijn sportschool want de huidige zoetstoffen zijn gewoon ongezond en de ingredienten worden ook nergens vermeld voor de leden.

  Een gezond alternatief is het gebruik van Stevia.
  Coca-Cola stapt langzamerhand ook over van de reguliere zoetstoffen naar Stevia en maakt via haar nieuwe campagne ook duidelijk dat de huidige zoetstoffen veel risico’s voor de gezondheid met zich meebrengen.

  De sporters verdienen beter, men komt naar de sportschool om aan hun gezondheid te werken en worden vervolgens verleid met onbeperkt sportdrank.
  Dit is geld verdienen aan de onwetendheid en gezondheid van mensen.

 11. SO2 is geen Sulfiet, SO3 is Sulfiet. (Binas TB 66B)

 12. Hi Selina,

  Volgens mijn informatie is er alleen een verschil van zuurstof atomen per molecuul, dus twee of drie. Maar in dit geval hebben we het over een toepassing in vloeistof (drinken). Het wordt ook veel gebruikt in wijnen.

  De zouten van zwaveligzuur, H2SO3, dat ontstaat bij het oplossen van SO2 in water, worden gebruikt als conserveringsmiddel in voedsel (sulfiet).

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Sulfiet

 13. Dag Marc,

  Is het nu wel een gezonde sportdrankje of niet. Ik vind het lijstje met ingrediënten op de site toch wel heel kort. Kun je mij hier meer over vertellen. Anders ga ik net als Jacob over op water.

  Ik ben sinds kort actief bezig om aan mijn gezondheid te werken door te sporten en op mijn voeding te letten. Omdat ik de ingredienten van deze drankje niet kon terug vinden op de sport school, of op hun site, in mijn geval ook Fit For Free ben ik gaan googelen. Zo kwam ik terecht op jou blog. Ik schrik hier eigenlijk van.

  Ik hoop dat je tijd hebt om antwoord te geven op mijn vraag.

  Groeten,
  Naziha

  • Hoi Naziha,

   Kort door de bocht zijn veel verwerkte producten niet zo goed voor je. Maar in dit geval vind ik persoonlijk dat er nog teveel vervelende dingen in voorkomen. Als ik kijk naar de huidige ingrediënten dan is het positief dat ze met natuurlijke smaakstoffen werken, de vitamines zijn op zich ook prima. Voor zover ik weet (en denk) ziet je lichaam geen verschil in het soort vitamines (echt v.s. kunstmatig) alhoewel mijn voorkeur natuurlijk naar echte vitamines uitgaat. Verder is vitamine B wateroplosbaar (voor zover er een grens is aan de hoeveelheid die je tot je kunt nemen, ik geloof daar niet zo in namelijk). Wel is het beter om B als B complex in te nemen maar dat terzijde. Vitamine C is uiteraard ook prima. Toegevoegde vitamines zijn leuk maar je hebt er verder niet zo heel veel aan in een sportdrank.

   Wat er dan nog overblijft zijn de kunstmatige zoetstoffen; natriumcyclamaat, acesulfaam K, natriumsacharine, sucralose en het conserveermiddel kaliumsorbaat. In principe kun je al deze stoffen het beste vermijden. Er is werkelijk niks positiefs over te melden behalve dan dat Kaliumsorbaat schimmel tegen zal gaan.

   Persoonlijk nuttig ik nog liever suikers dan zoetstoffen. Suikers zijn overigens “zo slecht” omdat ze bewerkt worden en omdat ze overal aan worden toegevoegd. Niet omdat hele (natuurlijke) suikers zulke slechte eigenschappen hebben, sterker nog, je hebt ze nodig. Net zoals bomen koolstofdioxide omzetten in glucose om te leven zet ons lichaam koolhydraten om in brandstoffen voor onze spieren, ons afweersysteem en glucose voor de hersenen. Het is alleen beter om deze energie uit onbewerkte producten te halen. Ofwel voedsel wat je gewoon in de natuur tegen zult komen.

   Je lichaam is een complex iets en heeft dankzij de evolutie geleerd hoe het voedsel op een juiste manier kan verwerken. Echter, bepaalde “overlevingsvoordelen” zoals het grote vlak op je tong om zoet waar te nemen en de chemische reacties in de hersenen op koolhydraatrijk voedsel werken nog nagenoeg gelijk. Dat lijkt mij, zelfs met alleen gezond verstand genoeg redenen om aan te nemen dat je lichaam ook inderdaad gelijk reageert. Het feit dat zoetstoffen ook nog eens volledig synthetisch zijn komt daar dus nog eens bovenop. Daarnaast zijn er voldoende onderzoeken die dit tot op zekere hoogte ook echt hebben aangetoond. Het effect op lange termijn weten we niet. Wat we wel weten is dat de overgewicht problemen niet zijn opgelost door de vele light producten die op de markt zijn gekomen. De hypothese dat mensen ontzettend dik worden van alleen suikers is dus ook wel een beetje achterhaald. Dat neemt natuurlijk niet weg dat we er teveel van consumeren!

   Qua sportdrank denk ik dat je je in eerste instantie moet afvragen wat je precies van je lichaam vraagt en of je bepaalde tekorten aan moet vullen. In principe zal water doorgaans voldoende zijn. Bij extreme inspanning kan men koolhydraten en zouten toevoegen. Zelf ben ik van mening dat water voor gewoon sporten altijd het beste is. Direct na afloop (of in ieder geval zo snel mogelijk) kun je dan je tekorten aanvullen met wat suikers. Het liefst uit fruit of in ieder geval iets wat niet bewerkt is natuurlijk. Een banaan (daar zitten nog meer goede stoffen zoals Kalium in) is een prima alternatief.

   Bij zwaardere inspanning of duursport kun je eens kijken naar kokoswater. Dit bevat van nature een bijna ideale mix van calcium, magnesium, kalium, natrium en fosfor. Er zijn tegenwoordig diverse merken die dit zonder toevoegingen leveren (eventueel gemengd met natuurlijke sappen). Kokoswater is voor zover ik weet de beste natuurlijke sportdrank die er is en ik betwijfel of er überhaupt een beter chemisch alternatief is. Bij extreme inspanning kun je er nog een klein beetje zout aan toevoegen maar dat lijkt me in de meeste gevallen echt overbodig.

   Dus om een lang verhaal kort te maken: Ik zal het je nog steeds afraden om dit te drinken. Als ik wat meer tijd heb dan zal ik er een nieuwe blog aan wijden. Voor nu hoop ik dat dit je vragen beantwoord.

 14. Beste Marc,

  Allereerst een compliment, goed bezig! Jij hebt een heldere blik op voeding en dranken, de visie van mijn vrouw en mij is, geen bewerkte producten, zoveel mogelijk biologisch, geen frisdranken, voldoende fruit en groente en daarnaast drinken wij alkalisch geïoniseerd water.

  Dit water drinken we nu geruime tijd en het heeft eigenlijk ons voedingspatroon doen wijzigen, sinds toen geen frisdrank meer en dat merken we ook in ons gewicht, samen zijn we nu 25 kilo kwijt. Rond de 50 accepteer je wat klachten zoals gewrichtsklachten en wat moeilijker toiletgang en dergelijke, na een goede maand merkten we beiden vooruitgang in ons bewegingsapparaat, mijn vrouw heeft artritis-psoriatica en ik heb na een ongeluk waardoor ik een whiplash had, veel pijn in rug, nek en diverse gewrichten gehad. Al deze klachten zijn minder erg geworden. Onze zoon van 20 is een sporter en merkt dat hij lang zo erg niet verzuurd als zijn vrienden waarmee hij traint, hij gaat nog wel eens stappen en tja 20, dan drink je wel eens een drankje teveel, hij heeft geen kater meer gehad, drinkt voor het naar bed gaan een halve liter en neemt een liter mee naar bed, ‘s ochtends start hij er weer mee en eerlijk en heerlijk geen katergemopper meer.

  Nu deze Yanga/Yango issue, is het niet veel gezonder om niet de fruitsmaak maar het stuk fruit te eten en dan gewoon water te drinken dat alkalisch is, microgeclustert en vol met antioxidanten.

  Het Olympisch skiteam van de US gebruikt dit water, bodybuilders gebruiken het en op het amerikaanse pubmed vind je zelfs dat de bloedpH van testpersonen na het drinken van dit water hoger was, een hogere pH in het bloed is meer zuurstof, meer zuurstof en antioxidanten betekent dat je het melkzuur en dus de vrije radicalen aanpakt, vrije radicalen die ook door voeding en drank tot ons komen. Met voeding bedoel ik het eiwitrijke en koolhydraatrijke dieet van de bodybuilder die wil groeien.

  Niets makkelijker dan om wat er het meest in het lichaam is goed te behandelen, we zijn immers meer dan 70 % water. Naar mijn mening is water niet alleen een transportmiddel maar ook een voedingsmiddel, het levert ons Magnesium, Calcium, Kalium en Natrium, dit lijken me belangrijke bouwstoffen. Wel is het zo dat ik ondanks mijn hoge bloeddruk na een paar weken zout moest gaan gebruiken, zo’n 6gr. per dag, leuke bijeenkomstigheid, geen medicatie meer voor die bloeddruk en gewoon smakelijk eten.

  Dit water is geen wonder maar het heeft ons leven rijker gemaakt, dat gun ik anderen ook.

 15. Wat mogen nog wel eten en drinken? hebben net een reportage gezien over BIO voeding, blijkt dat het ook niet zoveel beter is dan “normale voeding”
  ach ieder doet wat hij denkt dat goed is voor zijn eigen.
  Kanker, wat hier al een paar keer ter sprake is gekomen heb je niet altijd zelf in de hand.
  Mijn opa rookte nooit en is gestorven aan longkanker!
  btw mensen ga NIET op vakantie, de zon geeft je huidkanker!

  • Hi Andy,

   – Dat is niet per definitie relevant. Waar het artikel over gaat is dat er bewust informatie over de samenstelling werd achtergehouden. Om deze manier wordt het voor mensen die wél enigszins met hun gezondheid bezig zijn erg lastig om te bepalen wat ze nu precies naar binnen werken.
   – Kanker is celmutatie, dat gebeurd de hele dag door maar soms gaat dat fout. Er zal vrijwel nooit één reden zijn dat dit gebeurd. Echter, je beperkt de kans enorm als je bewust leeft. Dit wordt helaas wel eens onmogelijk gemaakt doordat leveranciers in de voedingen / levensmiddelen industrie en tevens farmaindustrie bewust zeer selectief zijn in hun informatievoorziening.

   Of je kanker krijgt of niet heb je uiteraard wel enigszins in de hand maar je kunt niet alles weten en dat is maar goed ook natuurlijk.

   Over zon en huidkanker kunnen we een lange discussie hebben maar aangezien je opmerking cynisch bedoeld is zullen we hier niet verder op ingaan.

 16. Goed nieuws van Yango / Yanga. We kregen vandaag het volgende bericht: Beste Marc, we hebben niet alleen onze naam veranderd maar ook de receptuur van de siroop aangepast. Alle siroop is nu zonder kleurstof. Daarnaast hebben we ook onze communicatie helder gemaakt. Op de nieuwe website http://www.yangasportswater.com kun je alle informatie vinden en de ingredienten downloaden.

  Later meer.

 17. Vandaag ging ik naar een Basic-Fit sportschool in West-Vlaanderen.
  Na de rondleiding zag ik daar een automaat staan met sportdrank, als bewuste sporter vroeg ik de gastheer wat de ingrediënten waren van deze spotdrank. de gastheer kon daar niet op antwoorden en zou het eens uitzoeken….
  Als sporter ben je je al bewust van het soort eten en drinken dat we nuttigen, dan is het toch normaal dat je dit gaat vragen, ik ga niet naar de sportschool om terug te verdikken….door de aangeboden sportdrank!
  Het is niet normaal dat een gastheer dit niet weet, dit wijst ook op een desinteresse in zijn uitvoering van de job! Ik heb geen zin om geraffineerde suikers te gebruiken, want dat is een stille doder…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Controlevraag *